Parlem sobre les noves tendències de construcció sana i les darreres novetats en matèria laboral
El procés de descarbonització del sector de la construcció ha sigut el tema principal d’aquesta nova sessió tècnica organitzada per la Comissió RiME. La jornada ha comptat amb la participació d’experts en la cerca d’una construcció més sostenible i saludable tant per a les persones que aixequen les obres com per a les que hi acaben fent vida.
El futur del sector de la construcció ha de passar, sí o sí, per aconseguir uns edificis i uns mètodes de treball més sostenibles i saludables. Aquest ha sigut l’eix de la jornada RiME d’aquest dijous, 14 de març, amb el títol “El paper de la salut en el procés de descarbonització de la construcció”. La jornada ha tingut lloc a la seu del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona i Comarques i ha comptat amb la participació de ponents experts i d’una vintena de professionals de la construcció.
El president del Gremi, Josep Antoni Martínez Zaplana, ha obert la sessió donant la benvinguda als assistents i subratllant la dedicació del sector per aconseguir obres que garanteixin “la qualitat i el benestar” de cara als usuaris. Dos interessos en els quals la recerca de materials i mètodes de treball més saludables hi juguen un paper clau, tal com s’ha vist en les intervencions posteriors.
Cap a una arquitectura integral
L’arquitecta Sònia Hernández-Montaño Bou, de l’estudi Arquitectura Sana, ha inaugurat la part tècnica amb una intervenció sobre el procés de descarbonització en el sector constructiu. Un procés per al Hernández-Montaño ha destacat que és necessari reduir emissions en totes les fases del procés constructiu, des de l’obtenció dels materials emprats fins als treballs d’obra, sense oblidar la vida útil de les construccions.
La directora del postgrau d’Arquitectura Saludable i Bioconstrucció de l’Escola Sert s’ha referit també a la urgència d’afrontar aquesta descarbonització per aconseguir un sector més saludable i sostenible citant, d’una banda, l’impacte que la construcció té sobre el medi ambient i, de l’altra, l’impacte que pot tenir sobre la salut de les persones que fan vida les obres resultants.
L’arquitecta ha destacat, també, que les administracions europees ja han posat la lupa sobre aquestes qüestions amb l’aplicació de diverses directives continentals com, ha posat com a exemple, l’aprovada tan sols 48 hores de la xerrada. “Tenim moltes eines i moltes són al nostre abast, però no sempre són visibles”, ha conclòs en relació a com fer front a aquests desafiaments.
Pintures netes i lliures de tòxics
La segona intervenció del matí ha sigut la d’Agustín Alcaraz, cap de vendes de Keim Ecopaint Ibérica S.L, qui ha exposat les particularitats de les pintures amb les que treballa l’empresa que representa. Així, ha destacat la importància d’apostar per pintures lliures de productes tòxics i fetes a partir de matèries base d’origen natural en totes les fases de la construcció. Una elecció, ha dit, que té impactes positius tan en la salut de les persones que treballen aplicant-les com en la de les persones que habiten aquestes construccions. Tot plegat, ha continuat, sense deixar de banda el fet que aquesta tria facilita el tractament de la runa derivada d’aquestes obres.
Alcaraz ha il·lustrat els seus arguments amb imatges de diversos exemples de construccions acabades amb aquests productes. Uns exemples entre els quals hi ha inclòs diverses façanes barcelonines i els interiors d’alguns edificis tractats per poder acollir persones afectades de sensibilitat a productes químics.
Les intervencions d’Hernández-Montaño i d’Alcaraz han donat pas a un torn de preguntes que ha fet palesa la preocupació pel futur del sector per adaptar-se al procés necessari de descarbonització. Una preocupació basada, sobretot, en trobar com superar les dificultats per aplicar de manera ràpida i efectiva possibles solucions a problemes com els que s’han plantejat al llarg del matí.
El pla de pensions del sector, font de dubtes
Una altra font de dubtes dins del sector és l’aplicació del nou pla de pensions. Per aquest motiu, la darrera franja de la jornada ha comptat amb la participació d’Ignasi Puig Abós, secretari general de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, que ha posat èmfasi en temes sobre com s’aplica aquest fons i quin paper han de desenvolupar les empreses en aquest sentit.
A banda d’aquesta qüestió, durant la seva intervenció Puig també s’ha referit a altres qüestions d’interès per als professionals del sector com ara els canvis en el salari mínim interprofessional i els nous càlculs de cotització per aquest 2024. També ha parlat d’aspectes pràctics relacionats amb la contractació d’obres públiques com, per exemple, la modificació dels índexs de preus o els interessos de demora, entre d’altres.