Tornar al llistat
La Cambra28 febrer

La CCOC, en col·laboració amb CATENARA, celebra un esmorzar col·loqui per analitzar les inversions clau del Port de Barcelona

El Port de Barcelona inicia un nou cicle inversor amb infraestructures estratègiques per al futur del sector logístic i marítim

El Port de Barcelona impulsa un nou cicle inversor amb infraestructures clau

Aquest matí, la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha celebrat un esmorzar col·loqui amb el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, i el director general, Àlex Garcia, en col·laboració amb CATENARA. Durant la trobada, s’han detallat els principals projectes d’infraestructura que marcaran el futur del port i consolidaran la seva posició com a hub logístic de referència.

L’acte ha estat inaugurat per Lluís Moreno, president de la CCOC, i ha comptat amb la clausura de Josep Túnica, vicepresident de CATENARA. La ponència central, titulada "Port de Barcelona. Principals Projectes d’Infraestructures", ha detallat les inversions previstes i els objectius estratègics del port.

Un pla d’inversió amb impacte estratègic

El Port de Barcelona inicia un nou cicle inversor amb una sèrie d’actuacions estratègiques per reforçar la seva capacitat operativa, adaptar-se a l’increment del trànsit marítim i avançar en sostenibilitat. Aquest pla, que s’executarà fins al 2026, inclou projectes d’ampliació, millora d’accessos i desenvolupament de noves infraestructures.

Entre les principals inversions destaquen:

🔹 Reordenació del Moll de l’Energia

El moll es transformarà amb nous atracs especialitzats per adaptar-se a la demanda creixent de tràfic de mercaderies per via marítima:

Nous atracs 34 C-D-E, amb una inversió de 124 milions d’euros i execució prevista per al segon trimestre del 2025.

Nous atracs 35, de tipus pantalà, per a operacions més eficients.

Remodelació dels atracs 32, destinats a productes químics i gavarres, així com un nou atrac per a car-carriers.

🔹 Ampliació del Moll Adossat i creació del Moll Catalunya

El port aposta per l’ampliació de la seva capacitat operativa amb noves infraestructures per al tràfic de contenidors i grans vaixells:

 Recinte Nou Moll Catalunya, amb un pressupost de 96 milions d’euros. Les obres començaran a l’abril del 2025 i s’allargaran fins al juliol del 2027.

Prolongació del Moll Prat (Dàrsena 35), amb nous atracs i calats més profunds per acomodar els vaixells de gran tonatge.

Dragatge general per adequar la profunditat de l’àrea i millorar la navegabilitat. 

🔹 Nous accessos viaris i ferroviaris per millorar la intermodalitat

Per potenciar la connexió del port amb la xarxa viària i ferroviària i reduir la congestió, es duran a terme diverses actuacions:

Nou accés viari al Moll Adossat, amb una inversió de 100 milions d’euros i execució prevista entre el quart trimestre del 2025 i el primer trimestre del 2026.

Nous accessos viaris al Nus Nord, amb una inversió addicional de 100 milions d’euros.

Ampliació de la capacitat ferroviària al Tram 1 (Príncep Espanya) i Tram 2 (Carrer 4), amb un pressupost combinat de 12 milions d’euros i execució durant el 2026.

Construcció de noves terminals ferroviàries al Moll de Contradic, amb una inversió de 8 milions d’euros.

🔹 Electrificació dels molls (Projecte NEXIGEN)

Amb l’objectiu de reduir les emissions contaminants i fer més sostenible l’operativa portuària, es desplegarà una xarxa d’electrificació per permetre que els vaixells es connectin a la xarxa elèctrica mentre estan atracats.

Fase 2 del projecte OPS (Onshore Power Supply) al Moll Adossat, amb un pressupost de 15 milions d’euros i execució prevista per al segon semestre del 2025.

Posició de 80 MW per al port de Barcelona en la xarxa de Red Eléctrica Española (REE), garantint un subministrament eficient per a les operacions portuàries.

🔹 Modernització de les infraestructures per a creuers

Per millorar la capacitat d’acollida de creuers i reforçar el turisme de qualitat, es duran a terme:

Superestructura i urbanització de la Terminal G, amb una inversió combinada de 10,5 milions d’euros i obres previstes per al segon semestre del 2025.

Rehabilitació de les terminals A i B del Moll Adossat, amb un projecte de remodelació en procés de redacció.

Un model sostenible i competitiu

El Port de Barcelona aposta per infraestructures més eficients i sostenibles, amb un fort compromís per la reducció de l’impacte ambiental. L’electrificació dels molls i el desenvolupament d’energies renovables són clau en aquesta estratègia.

Amb aquest ambiciós pla d’inversions, el Port de Barcelona reforça el seu paper com a motor econòmic de Catalunya i referent en innovació i sostenibilitat en el sector logístic i marítim.

Descarregar presentació:

Document adjunt